Amaranth hipertenzije


Komplikacije hipertenzije i visoke temperature

Prije dvadesetak godina ova drevna žitarica doživjela je preporod nakon što ju je američka Nacionalna akademija znanosti preporučila kao dio svakodnevne prehrane Amaranth lat. Amaranthus spp. Ova hranjiva pseudožitarica uzgaja se već šum u ušima hipertenzije od godina.

Tisućama godina bio je među najvažnijim namirnicama u obredima Inka i Asteka koji su ga nazivali hranom za bogove.

Kod nas je amaranth još uvijek relativno nova namirnica, no postaje sve popularnija zbog svojih superiornih hranjivih svojstava. Po izgledu amaranth je nalik na proso.

Post navigation

Postoji oko 60 različitih vrsta amarantha. Neke vrste imaju jestivo lišće i kada su mlade, mogu se konzumirati i kao povrće. Samo ime amaranth znači besmrtan. U Americi je tisućama godinama bio jedna od glavnih namirnica te predstavljao bitan dio obreda američkih domorodaca.

amaranth hipertenzije

Prije dvadesetak godina ova drevna žitarica doživjela je preporod nakon što ju je američka Nacionalna akademija znanosti preporučila kao dio svakodnevne prehrane. Razlog tomu je jedinstven nutritivni sastav amarantha.

  1. Amaranth – drevna žitarica za zdravo srce i jak imunitet – Akademija Art Zagreb
  2. Svi znamo za ove žitarice, ali zašto su one zapravo dobre?
  3. ALTERNATIVA ZA SVE: Amaranth - drevna žitarica za zdravo srce i jak imunitet
  4. Amarant – pseudo žitarica s blagotvornim učinkom na zdravlje - Zdravo budi
  5. Hipertenzija lijek život

Sastav i ljekovitost Amaranth je odličan izvor proteina, sadrži dvostruko više iskoristivog kalcija od mlijeka, triput više vlakana od pšenice, a njegovo je lišće iznimno dobar izvor željeza. Obiluje i mineralima kao što su kalij, amaranth hipertenzije, magnezij, fosfor i posebice manganom, te vitaminima A, B6, K i C, folnom kiselinom i amaranth hipertenzije.

amaranth hipertenzije

Sadrži vrijedne aminokiseline, među njima i lizin koji djeluje protiv virusa herpesa. Ne sadrži gluten što ga čini pogodnim za osobe preosjetljive na gluten.

amaranth hipertenzije

Dokazano je da redovita konzumacija amarantha smanjuje loš kolesterol, hipertenziju i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Amaranth je zbog svoje hranjivosti odličan za uzraste svih dobi, od kolijevke pa do starosti.

amaranth hipertenzije

Čini dojenčad i djecu u razvoju otpornima na infekcije. Zbog obilja kalcija i željeza preporučljiv je ženama jer jača kosti i sprječava slabokrvnost.

Svi znamo za ove žitarice, ali zašto su one zapravo dobre?

Ako planirate trudnoću, svakako uvrstite u prehranu ovu žitaricu koja zbog obilja folne kiseline potiče zdravlje reproduktivnog sustava, štiti od pobačaja te snižava rizik od oštećenja mozga i neuralne cijevi kod novorođenčadi za čak 75 posto.

Redovita ishrana amaranthom pomlađuje organizam jer štiti tkiva od molekularnih poremećaja koji uzrokuju starenje. Ljekovita svojstva amarantha normalizira visoki tlak i kolesterol pomaže kod anemije i pothranjenosti jača koštani sustav.