Hipertenzija kontracepcije


Kardiovaskularni Učinci Oralne Hormonske Kontracepcije

Mjere opreza za korištenje oralne hormonske kontracepcije u posebnoj populaciji žena Pušačice: svim pušačicama treba se preporučiti prekid pušenja. U svih pušačica povišen je rizik za kardiovaskularne bolesti.

hipertenzija kontracepcije

U mladih žena taj je rizik nizak, ali je nakon Adolescentice: medicinski i socijalni rizici neplanirane trudnoće nadmašuju rizik od uzimanja OHK, iako su ciklusi još nepravilni. Nema podataka da estrogeni u sadašnjim niskodozažnim kontraceptivima djeluju na rast.

hipertenzija kontracepcije

U adolescentica koje su još seksualno neaktivne OHK se rabi za reguliranje nepravilnih ciklusa i dismenoreju 2. Žene starije od 35 godina: u zdravih žena starijih od 35 godina i nepušačica dobrobit upotrebe OHK najčešće nadmašuje rizik te se OHK može uzimati do menopauze.

 • Foto: Thinkstock zdrava krava postala Kada uspoređujemo broj korisnica oralne hormonske kontracepcije u Hrvatskoj s brojem korisnica u Europi nalazimo se pri dnu ljestvice.
 • Sol svjetiljke hipertenzije
 • Predrasude o oralnim kontraceptivima / Članci - unknown-days.com
 • Povišeni krvni tlak (hipertenzija) | povišeni krvni tlak | šum u ušima | glavobolja |
 • Varikoze hipertenzija koja se
 • Tablica pevzner hipertenzija
 • Niskim sol dijeta hipertenzije
 • Prijava Važnost redovitih kardioloških pregleda bolesnika sa arterijskom hipertenzijom kod kardiologa Svibanj 03, Bachir Hoteit dr.

Dobrobit se sastoji od prevencije ovarijskog i endometrijskog karcinoma, bolje očuvane mineralne gustoće kostiju te smanjenih klimakteričnih tegoba. Puerperij i laktacija: žene koje ne doje i nemaju drugih kontraindikacija mogu uzimati OHK tjedna nakon poroda.

Hipertenzija Arterijske tromboembolije se najčešće očituju kao infarkt miokarda, TIA tranzitorna ishemijska ataka i moždani udar. Rizik od arterijske tromboembolije povezan s uzimanjem oralne kontracepcije povećava se s dobi i pušenjem, stoga se ženama koje uzimaju oralne kontraceptive preporuča da prestanu pušiti, dok žene starije od 35 godina moraju prestati pušiti. Drugi čimbenici rizika za arterijsku tromboemboliju su: Određeni kardiovaskularni poremećaji koji predstavljaju kontraindikaciju za primjenu kontraceptiva: hipertenzija, koronarna bolest, hipertenzija kontracepcije srčanih zalistaka, trombogene aritmije, dijabetes i dislipidemija Migrene: povećana učestalost ili jačina migrene može biti rani simptom moždanog udara i iziskivati trenutačni prekid primjene kontraceptiva Dob: Budući da rizik od arterijske tromboze raste s dobi, omjer rizika i koristi od primjene kontraceptiva treba razmotriti u svake žene starije od 35 godina Stečena ili nasljedna trombofilija: poznata obiteljska anamneza arterijska tromboza članova obitelji u mlađoj dobi Pretilost Venske tromboembolije se najčešće očituju kao plućna embolija. Rizik hipertenzija lange najveći tijekom prve godine uzimanja oralnih kontraceptiva, ali je i tada manji od rizika u trdunoći koji iznosi 60 na trudnoća.

U žena koje doje OHK može smanjiti količinu i kvalitetu mlijeka u puerperiju. OHK se može dati šest tjedana nakon poroda, kad je već dobro uspostavljeno dojenje.

Danas se u tu svrhu najčešće hipertenzija kontracepcije kontracepcija samim gestagenima koja ne djeluje na produkciju mlijeka. Obiteljska anamneza za kardiovaskularne i tromboembolijske bolesti: ako postoje podaci o srčanom infarktu ili ishemičnom moždanom udaru u oca prije Idiopatska tromboembolijska bolest zahtijeva ispitivanje na deficit antitrombin III, protein C ili protein S, mutaciju hipertenzija kontracepcije V Leiden te hipertenzija kontracepcije antikoagulant faktora.

Predviđeni veći kirurški zahvati: preporuka da se hormonska kontracepcija prekine četiri tjedna prije većeg kirurškog zahvata temelji se na upotrebi visokodozažne OHK 3.

Oralna kontracepcija – blage i teške nuspojave

Danas postoje različita mišljenja o tomu trebaju li žene ili ne trebaju prekinuti s hormonskom kontracepcijom prije predviđenoga većeg operativnog zahvata.

Ako je riječ o zahvatu koji ograničava fizičku aktivnost ili dovodi do imobilizacije, ili je razlog maligni proces, razumno je prekinuti OHK.

Postojeće bolesti i davanje oralne hormonske kontracepcije U žena kod kojih postoje neke bolesti važno je hipertenzija kontracepcije je li rizik od trudnoće veći hipertenzija kontracepcije rizika koji je povezan s upotrebom OHK.

Hipertenzija: žene koje boluju od hipertenzije, a inače su zdrave, a krvni tlak im je dobro reguliran lijekovima, mogu uzimati OHK. Ako hipertenzija nije regulirana, kontracepcija je zabranjena 4. Hipertenzija kontracepcije hiperlipidemija je rizičan čimbenik za aterosklerozu.

hipertenzija kontracepcije

Novije epidemiološke studije pokazuju da gestageni treće generacije norgestimat, desogestel i gestoden popravljaju profil lipida HDL, LDL te tako smanjuju rizik srčanog infarkta u nepušačica 5. Diabetes mellitus: ne postoje podaci da OHK pogoršava šećernu bolest tipa 1 i tipa 2, ako je bolest bez vaskularnih komplikacija.

Uspješna prevencija trudnoće premašuje mali rizik vaskularnih komplikacija u dijabetičarki koje su inače zdrave i čiji je dijabetes dobro reguliran. Gestacijski dijabetes: gestacijski dijabetes nije kontraindikacija za OHK 7.

Potrebna je jednom na godinu kontrola glukoze u krvi natašte.

hipertenzija kontracepcije

Pretilost: niskodozažnu kontracepciju mogu uzimati debele žena koje su inače zdrave. Bolesti jetre: ciroza i prije preboljeli hepatitis nisu kontraindikacije za kontracepciju. OHK se ne bi smjela rabiti kod aktivne bolesti jetre ili u žena koje boluju od benignih ili malignih tumora jetre hipertenzija kontracepcije.

Kontracepcijske pilule: za ili protiv?

Ako su jetreni enzimi urednih vrijednosti, OHK se može davati. Žučni kamenci: uzimanje OHK nije povezano s nastankom žučnih kamenaca, iako se može ubrzati pojava simptoma ako su postojali otprije. Miomi: nema kontraindikacije za uptrebu niskodozažne OHK. U studiji Nurses health study nije nađen smanjen niti povećan rizik od mioma.

Učinci na vene se očituju pojavom venske tromboembolije VTE koja se javlja kao duboka venska tromboza DVT u nogama, plućna embolija PE ili tromboza drugih vena kao što su mezenterične, hepatične ili retinalne. Posljedica učinka OHKp na arterije je pojava infarkta miokarda IMishemičnog ili hemoragičnog moždanog udara MU i tromboze mezenterične ili retinalne arterije. Najčešće se radi o multifaktorijalnim uzrocima spomenutih bolesti koji mogu biti nasljeđeni ili stečeni tijekom života.

Niskodozažna OHK u žena s miomima ne stimulira njihov rast, a smanjuje menstruacijsko krvarenje 8. Benigni tumori dojke: benigni tumori dojke nisu kontraindikacija za upotrebu OHK. Epilepsija: OHK mogu uzimati i bolesnice s epilepsijom.

Mora se samo voditi računa o vrsti lijekova koje bolesnica uzima u liječenju osnovne bolesti jer neki od njih umanjuju učinkovitost OHK. Antiepileptici mogu imati teratogene efekte, stoga je potreba za kontracepcijom u tih žena vrlo važna.

hipertenzija kontracepcije

Glavobolje: neke žene s glavoboljom uzimanjem OHK osjećaju poboljšanje, dok neke u razdoblju neuzimanja kontracepcije imaju pojačane glavobolje — u njih se preporuča preskočiti "pill free week". Migrene su često povezane s povećanim rizikom od ishemičnog moždanog udara, a rizik je još viši ako postoji hipertenzija, aura, neurološki ispadi ili su pušačice.

Kontracepcija - PLIVAzdravlje

Tada se OHK ne smije rabiti jer se rizik od ishemičnog udara povećava za dva do tri puta 9, Enterokolitis: apsorpcija oralnih kontraceptiva nije odgovarajuća kod proljeva, pa se tada mora uzimati dodatna kontracepcija. Ulcerozni kolitis: žene s tom bolešću mogu uzimati OHK jer se lijek apsorbira najviše u tankom crijevu 2.

 • Pad krvnog tlaka izaziva lučenje renina bubrežnog enzima.
 • Nuspojave u liječenju hipertenzije
 • Oralna kontracepcija – blage i teške nuspojave | Zdravlje - Kreni zdravo!
 • Rizik od srčanog infarkta i moždanog udara kod žena koje koriste kontracepcijske pilule | Cochrane
 • Mješavina soka od hipertenzije
 • Hipertenzija self-care
 • Registracija hipertenzije
 • Hormonska kontracepcija Hormonska kontracepcija ima visoku učinkovitost, s pouzdanošću zaštite od trudnoće većom od 99 posto.

Sistemski lupus erythematosus: kod SLE korištenje kontracepcije s estrogenima može pogoršati vaskularne komplikacije, pa je ta vrsta kontracepcije kontraindicirana Srpasta anemija: žene sa srpastom anemijom mogu upotrebljavati OHK, a rizik od tromboze je teoretski.

Srčane greške: kod dekompenziranih srčanih grešaka ili kad postoji predispozicija za trombozu OHK je kontraindicirana.

Predrasude o oralnim kontraceptivima Igor Francetić, dr. KBC Zagreb Posljednjih se dana u javnim glasilima stvorila negativna atmosfera odnosno dvojbe oko omjera koristi i štete primjene oralnih kontraceptiva.

Prolaktinom: niskodozažna OHK može se rabiti kod mikroadenoma hipofize, bez straha za rast tumora 2. Interakcije oralnih hormonskih kontraceptiva s lijekovima Lijekovi koji induciraju jetrene enzime smanjuju koncentraciju estrogena i gestagena u serumu u žena koje rabe OHK.

Smanjujući učinkovitost terapije, povisuju rizik od neplanirane trudnoće. Interakcija s lijekovima može nastati pri apsorpciji, vezivanju na serumske proteine, vezivanju na receptore ili u metabolizmu jetre 1, 7. Lijekovi koji uzrokuju neučinkovitost oralne hormonske kontracepcije Antiepileptici koji hipertenzija kontracepcije hepatičke enzime umanjuju razinu hormonskih kontraceptiva u serumu i do 40 posto te tako povećavaju rizik od neplanirane trudnoće.

Ti su lijekovi: karbamazepin, fenitoin, fenobarbiton, primidon, etosuksimid i troglitazon. Mogućnost da i neki antibiotici umanjuju učinkovitost OHK često je sporadično objavljivana, ali je statistički potvrđeno jedino za rifampicin i griseofulvin.

Kada treba da pričate sa decom o kontracepciji