Hipertenzija nebilet, Tretman visokog krvnog pritiska kod odraslih


U laboratorijski eksperimentima koji su provedeni na biopsiji srčanog tkiva, β1-nebivolol pokazao je da je djelotvorniji od većine testiranih selektivnih β-blokatorašotprilike 3,5 puta više nego β1-selektivni bisoprolol.

Poluživot i liposolubilnost kardioselektivnih beta-blokatora Nakon peroralnog davanja nebivolol se brzo resorbira. Na resorpciju nebivolola ne utječe hrana tako da se lijek može uzimati neovisno o obrocima hrane.

Nebivolol je visoko lipofilni.

Njegova lipofilnost je značajna u inhibiciji mjesta beta- blokatora, lipofilni beta-blokator ima duže trajanje aktivnosti i sporije isplavljivanje iz tkiva. Ovaj učinak omogućuje doziranje nebivolola hipertenzija nebilet dnevno.

Tablica 2.

Studeni 14, Visoki tlak Postovani, mama je cijeli zivot imala nizak tlak i odgovarao hipertenzija nebilet je, medjutim zadnjih mjeseci joj i krvni tlak od pravi problme, a zna se dogoditi da ima i veci. Od doktora opce prakse je dobila piramil od 1,25 mg i on joj je neko vrijeme odgovarao, ali poceo joj je previse snizavati tlak. Doktor je rekao da napravi pauzu 3 dana da vidi stanje, ali isti dan je zavrsila na hitnoj s krvnim tlakom odte sam ju odvela internisti kardiologu koji je napravio ekg i ultrazvuk srca i abdomena. Nalazi su iznimno dobri, ali prepisao joj je nebilet od 5 mg 1x dnevno.

Za odrasle osobe doza nebivolola je 5 mg na dan. Doziranje nebivolola jednom dnevno opravdano je dugim poluživotom 22 h i povoljnim odnosom između vremena od uzimanja lijeka do dostignuća najviše koncentracije. Učinak nebivolola na sniženje krvnog tlaka vidljiv je nakon jedan do dva tjedna liječenja.

hipertenzija nebilet mogu li uzeti diuretike za hipertenziju

Ponekad se najbolji učinak postiže tek nakon četiri tjedna liječenja. Nebivolol se može koristiti kao monoterapija u liječenju arterijske hipertenzije ili u kombinaciji s drugim antihipertenzivima.

Poznati je dodatni antihipertenzivni učinak ako se nebivolol od 5 mg kombinira s hidroklorotiazidom od 12,5 - 25 mg.

U bolesnika s bubrežom insuficijencijom preporučena početan doza nebivolola je 2,5 mg na dan, a prema potrebi može se povisiti na 5 mg na dan. Podaci o hipertenzija nebilet lijeka u bolesnika s jetrenom insuficijencijom ili oštećenjem funkcije jetre su ograničeni. Shodno tome primjena nebivolola u tih bolesnika je kontraindicirana.

Za bolesnike starije od 65 godina preporuča se početna doza nebivolola od 2,5 mg na dan, a prema potrebi može se povisiti na 5 mg na dan. Što se tiče predoziranja nema podataka o predoziranju nebivolola. Simptomi predoziranja blokatorima β-adrenergičkih receptora su bradikardija, hipotenzija, bronhospazam i akutno zatajivanje srca.

Tretman visokog krvnog pritiska kod odraslih

Interakcije s drugim lijekovima Interakcije koje se općenito odnose na blokatore β-adrenergičkih receptora poznate su s kalcijskim antagonistima, antiaritmicima, klonidinom, digitalisom i anesteticima. Drugi oblici interakcije su: istodobna primjena cimetidina može povisiti razinu nebivolola u plazmi ne mijenjajući klinički učinak, istodobno davanje ranitidina hipertenzija nebilet štetnog utjecaja na farmakokinetiku nebivolola, istodobna primjena nebivolola i varfarina nema utjecaja na hipertenzija nebilet i farmakodinamiku varfarina.

Nebivolol u kombinaciji s nikardipinom neznatno povisuje razinu oba lijeka u plazmi ne mijenjajući njihov klinički učinak, istodobna primjena tricikličkih antidepresiva, barbiturata i fenotijazina može povećati učinak sniženja krvnog tlaka, simpatikomimetici mogu spriječiti učinak blokatora β-adrenergičkih receptora.

Budući da metabolizam nebivolola uključuje izoenzim CXP2D6, zbog istodobnog davanja inhibitora ponovnog preuzimanja serotonina ili drugih spojeva koji se pretežno metaboliziraju ovim putem, u osoba s pojačanim metabolizmom može se prividno pojaviti slab metabolizam nebivolola.

Zaključak Nebivolol spada u 3. Nebivolol je jedini beta-blokator koji smanjuje volumno opterećenje srca hipertenzija nebilet i tlačno opterećenje afterload. Korisni hemodinamski profil nebivolola pripisuje se dvostrukom modelu aktivnosti, jedan je visoka selektivnost blokade β1-adrenergičkih receptora i vazodilatacija posredovana dušikovim oksidom.

Nebivolol ima najvišu kardioselektivnost u hipertenzija nebilet na ostale beta-blokatore. Nebivolol ima također sposobnost obnove endotelne funkcije, ali ne samo u smanjenju periferne vaskularne rezistencije nego i u antiproliferativnom djelovanju.

Nebivolol je indiciran u liječenju arterijske hipertenzije i u liječenju kroničnog zatajenja srca. Nebivolol ima antihipertenzivni, vazodilatacijski i antiproliferativni učinak. Nebivolol poboljšava kvalitetu života bolesnika jer ne umanjuje njihovu fizičku i seksualnu aktivnost.

Nebilet tablete (5mg) – Uputa o lijeku

Prema mom kliničkom iskustvu Nebivolol nalazi svoje mjesto kod sljedećih bolesnika: 1. Bolesnik s povišenim krvnim tlakom i problemima s erektilnom funkcijom 2.

hipertenzija nebilet kako se riješiti bez hipertenzije tableta

Bolesnik s povišenim krvnim tlakom te dijabetesom tipa 2 3. Bolesnik s povišenim krvnim tlakom, blagom do umjerenom astmom i KOPB-om 4.

  1. Nebilet tablete (5mg) – Uputa o lijeku | Upute - Kreni zdravo!
  2. Hipertenzije, vaskularnih promjena

Bolesnik s povišenim krvnim tlakom i problemima s perifernom arterijskom bolesti 5. Bolesnici s kroničnim zatajenjem srca Literatura 1. Effects of antihypertensive drugs on endothelial dysfunction: clinical implications. Drugs ;62 2 Nebivolol, bucinolol, metoprolol and carvedilol are devoid intrinsic sympathomimetic activity in human myocardium.

Br J Pharmacol ; Ignaro LJ, et al.

Visoki tlak

Nebivolol inhibits vascular smooth muscle cells cell proliferation by mechanisms involving nitric oxide but not cyclic GMP. Nitric Oxide konstanta lijek za hipertenziju Nebivolol versus metoprolol in the teratment of hypertension.

Drug Invest ;3 Suppl. Blood pressure-lowering effects of nebivolol in hyperetnsive patients with type 2 diabetes mellitus. Clin Drug Invest ; Prognostic significance of endothelial dysfunction in hypertensive patients.

hipertenzija nebilet hipertenzija, žučni mjehur

Circulation ; 2 Nebivolol reverses endothelial dysfunction in essential hypertension. A double blind and placebo controlled study. Circulation ; A comparison of the effects of nebivolol and bisoprolol on systemic vascular resistence in patients with essential hypertension.

Randomized trial to determinate the effect of nebivolol on mortality and cardiovascular hospital admission in elderly patients with heart failure SENIORS. Eur Heart J ; Medium-term effects of beta-blockade on left ventricular mechanics: a double-blind, placebo-controlled comparison of nebivolol and atenolol in patients with ischemic left ventricular dysfunction. J Cardiac Fail ; Beneficial effects of switching from β-blockers to nebivolol on the erectile function of hypertensive patients.

Asian J Androl. Drug Invest.