Hipertenzija rječniku. Hipertenzija - povišeni krvni tlak - CentarZdravlja


hipertenzija rječniku hipertenzije, prevencija moždanog

Renovaskularna hipertenzija: Oblik arterijske hipertenzije koji nastaje zbog stenoze renalne arterije ili njenih segmenata. Uzrok stenoze je najčešće atero skleroza ili fibromuskularna displazija. Patogenetski, ishemija bubrežnog parenhima izaziva povećanu sintezu renina u juksta glomerul arnom aparatu.

Renin je enzim koji pretvara angiotenzin I u angiotenzin II, koji je jak vazokonstriktor krvnih žila. Vazokonstrikcija krvnih žila povećava krvni tlak i nastaje hipertenzija.

hipertenzija rječniku kao hipertenzija napreduje

Angiotenzin, po svom poznatom fiziološkom mehanizmu djeluje tako da povećava lučenje aldosterona. Aldosteron djeluje na distalne tubule povećavajući reapsorpciju Na, a time i vode, što je dodatni uzrok arterijske hipertenzije.

hipertenzija rječniku nuspojave hipertenzije droge

Renalnom angiografijom se pokaže mjesto, oblik te stupanj stenoze. Liječi se medikamentno - ACE inhibitori, te perkutanom angioplastikom renalnih arterija.

hipertenzija rječniku kupke za liječenje hipertenzije

U žilu se uvede balon, dilatira suženo mjesto, a potom se ugradi hipertenzija rječniku. Stanice RES-a se nalaze posvuda u tijelu. Ima ih u slezeni, jetri, koštanoj srži, limfnim čvorovima i u svim drugim limfnim organima krajnici, timus Stanice RES-a mogu se na neki podražaj odvojiti od ostalih stanica i postati pokretne, te imaju sposobnost fagocitoze.

hipertenzija rječniku hipertenzija klinički simptomi

RES sudjeluje u mijeni željeza, u stvaranja žučnih boja i u stvaranju protutijela.