Hipertenzije, alergije


Što je arterijska hipertenzija? Robert Bernat, dr.

hipertenzije, alergije

Arterijski tlak je produkt srčanog minutnog volumena i ukupnog perifernog otpora. Stoga svako povećanje srčanog minutnog volumena ili perifernog otpora, ili oboje, izaziva porast arterijskog tlaka.

Anemija srpastih stanica Trajna plućna hipertenzija novorođenčeta Za PPH je karakteristična varijabilna vazokonstrikcija, hipertrofija glatkih mišićnih vlakana i remodeliranje stijenki krvnih žila. Smatra se da je vazokonstrikcija djelomično posljedica povećane aktivnosti tromboksana i endotelina—1 snažnih vazokonstriktora i smanjene aktivnosti prostaciklina i NO snažnih vazodilatatora u endotelu plućnih arterija.

Hipertenzija je poremećaj u regulaciji krvnog tlaka koji najčešće nastaje kao posljedica povećanja ukupnog perifernog vaskularnog otpora. Zbog promjena koje se na velikim arterijama događaju starenjem, sistolički arterijski tlak nakon pedesete godine sa svakon godinom života raste za oko 2 mm Hg, a alergije krvni tlak za 0,5 do 1 mm Hg.

Muškarci imaju više vrijednosti arterijskog tlaka od žena hipertenzije dobi od 60 godina.

Poslije se ta razlika gubi, a u starijoj dobi žene imaju više vrijednosti arterijskog tlaka i veću učestalost hipertenzije. Oko dvije trećine osoba starijih od 65 godina ima hipertenziju.

Hipertenzija može biti primarna ili sekundarna.

hipertenzije, alergije

U oko 85 do 95 posto slučajeva, hipertenzija je primarna. Primarna se hipertenzija razlikuje od sekundarne po tome što nema jasnog uzroka.

hipertenzije, alergije

U većine osoba koje imaju povišeni krvni tlak teško je utvrditi što uzrokuje njihov povišeni krvni tlak. Hipertenzija je najčešća bolest u razvijenim zemljama. U općoj populaciji hipertenzija je glavni i neovisan čimbenik rizika za razvoj i smrtnost od kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti.

hipertenzije, alergije

Što je hipertenzija viša, to je relativni rizik od tih događaja veći. Hipertenziju možete imati godinama bez ikakvih simptoma.

hipertenzije, alergije

Povišeni krvni tlak uglavnom se razvija tokom godina. Povišeni krvni tlak koji nije pod nadzorom povećava rizik od ozbiljnih hipertenzije problema, alergije što su srčani i moždani udar. Zadnja izmjena:

hipertenzije, alergije