Jajnika hipertenzija


Autorica: dr. Martina Šunj, dr.

Svjetski dan hipertenzije: zaustavimo tihog ubojicu

Manifestira se čitavim nizom kliničkih značajki i simptoma od kojih su najčešća sljedeća tri: poremećaj ovulacije, povećano stvaranje androgena i ultrazvukom utvrđen policistični izgled jajnika.

Žene s policističnim jajnicima imaju povećan rizik za nastanak mnogih bolesti.

Povišen je rizik za neplodnost i čitav niz drugih ginekoloških problema disfunkcijska krvarenja, hiperplazija i rak endometrija i komplikacija u trudnoći spontani pobačaji, gestacijski dijabetes, hipertenzija, preeklampsija.

Ipak, izuzetan značaj ovaj je sindrom dobio kada je ustanovljeno da žene s PCOS-om imaju veći rizik od nastanka debljine, inzulinske rezistencije, dijabetesa tipa 2, dislipidemije, hipertenzije metabolički sindrom!

Poremećaj vaskularne i endotelne funkcije uz navedene čimbenike povisuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Značaj ove bolesti nije samo u njezinim jajnika hipertenzija rizicima, već i u velikoj učestalosti u populaciji. Upravo zbog navedenog, PCOS se danas smatra najvećim zdravstvenim rizikom, najčešćim endokrinim poremećajem i vodećim uzrokom neplodnosti u žena reprodukcijske jajnika hipertenzija.

Starenjem i fiziološkim smanjenjem ovarijske rezerve, ublažava se hiperandrogenemija i ovulacije su češće. Dijagnoza i klinička slika PCOS jajnika hipertenzija može manifestirati različitim kliničkima slikama: psihološkim problemima smanjena kvaliteta života, umanjeno samopoštovanje, depresija, tjeskobareproduktivnim manifestacijama hirzutizam, neplodnost i komplikacije u trudnoći i metaboličkim implikacijama inzulinska rezistencija, metabolički sindrom, dijabetes mellitus i kardiovaskularni problemi.

Psihološke i reproduktivne manifestacije obično počinju u adolescenciji te se tijekom vremena javljaju problemi s neplodnošću i metaboličke komplikacije. Posljedice i rizici PCOS-a Česti su neredoviti menstruacijski ciklusi, akne, neplodnost i karcinom endometrija.

Hiperplazija i karcinom endometrija nastaju zbog stimulacije endometrija estrogenom i nedostataka progesterona. U tih žena veća je učestalost spontanih pobačaja, gestacijskog dijabetesa, hipertenzije i preeklampsije. Uglavnom kao rezultat komplikacija u trudnoći češće rađaju carskim rezom, veća je učestalost prijevremenih poroda i viši perinatalni mortalitet. Poremećena vaskularna i endotelna funkcija zajedno s prethodno navedenim čimbenicima utječe na povišen rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Veća učestalost kardiovaskularnih bolesti zabilježena jajnika hipertenzija i u žena u postmenopauzi koje su prethodno bolovale od PCOS-a. Češća je i apneja u spavanju, masna degeneracija jetre i depresija. Centralna akumulacija masti, inzulinska rezistencija i kompenzatorna hiperinzulinemija česte su abnormalnosti.

Brojne studije ukazuju na povišenu učestalost ateroskleroze u odnosu na opću populaciju. On je prekursor inozitol trifosfata, djeluje kao unutarstanični drugi glasnik koji regulira brojne hormone kao što su hormon za stimulaciju štitnjače TSHfolikul stimulirajući hormon FSH i inzulin.

Kod većine žena koje pate od ovog sindroma, na jajnicima se stvara niz malih cista. Same ciste nisu opasne, ali one su te koje izazivaju hormonalni disbalans. Ako se ne liječe, mogu izazvati ozbiljne probleme — dijabetes i srčana oboljenja kao što su arterioskleroza, srčani udar, hipertenzija, visok kolesterol i moždani udar. Zato su redoviti ginekološki pregledi iznimno važni kako bi se policistični jajnici dijagnosticirali na vrijeme. Hormoni reguliraju dosta toga u našem organizmu, između ostalog, jedan hormon diktira i otpuštanje drugog hormona.

Poboljšanje osjetljivosti na inzulin i smanjenje serumskog inzulina dokazano korištenjem MI-a od najveće je važnosti za poboljšanje kliničkih značajki žena s PCOS-om. Utjecaj na inzulin bitan je jer inzulin utječe na stanje androgena ne samo izravnim ometanjem metabolizma androgena u jajniku, nego i neizravno smanjenjem razine cirkulirajućeg SHBG-a.

Sve o sindromu policističnih jajnika

Pri tome se čini da je trajanje liječenja ključno što se tiče profila androgena, čije poboljšanje zahtijeva najmanje 6 mjeseci suplementacije mioinozitola. Primjenom mioinozitola u žena s hiperandrogenemijom zapaženo je da se ukupne jajnika hipertenzija androgena, FSH-a i Turpentina kupke s hipertenzijom smanjuju, dok se koncentracije estradiola povećavaju.

Blago se smanjuje koncentracija ukupnog kolesterola, povećava koncentracija HDL kolesterola i smanjuje koncentracija LDL kolesterola. Dakle primjena peroralnog mioinozitola značajno smanjuje hirzutizam i hiperandrogenizam te poboljšava abnormalni metabolički profil žena s hirzutizmom.

MI je najzastupljeniji oblik inozitola u ljudi. Može jajnika hipertenzija pretvoriti u različite derivate putem epimerizacije, fosforilacije ili metilacije njegovih hidroksilnih skupina. Pokazano je kako primjena jajnika hipertenzija doza DCI-a može obnoviti osjetljivost na inzulin i poboljšati hormonalni obrazac u pretilih pacijenata s hiperinzulinemijom i PCOS-om.

Šarolika slika - više dijagnostičkih parametara

Ova je teorija kasnije i potvrđena studijom koja je pokazala da se kvaliteta oocita i odgovor jajnika postupno pogoršavaju s povećanjem doze DCI-a. Zaključak Nizak unutarstanični unos MI-a i povećani gubitak u mokraći može dovesti do visokih razina glukoze u krvi.

Krvni tlak - Osnovni je cilj informiranje i edukacija opće populacije o prevenciji, otkrivanju i liječenju hipertenzije te posljedično prevenciji moždanog i srčanog udara te drugih srčanih i bubrežnih bolesti. Mnogi ljudi koji pate od hipertenzije nisu uopće svjesni da imaju visok krvni tlak budući da ovo stanje može proći bez popratnih simptoma. Do spoznaje o tome da pate od visokog krvnog tlaka dolazi tek nakon pretrpljenog moždanog udara.

Općenito se dobro podnosi u cijelom rasponu terapijskih doza, uz iznimku manjih nuspojava prijavljenih pri višim koncentracijama.