Jednjak hipertenzija, Навигация по записям

Zatajenje jetre Portalna hipertenzija Portalna hipertenzija je nenormalno visok krvni tlak u portalnoj veni, velikoj veni koja nosi krv iz crijeva u jetru. Portalna vena prima krv koja istječe iz čitavog crijeva i iz slezene, gušterače i žučnog mjehura.

Nakon što jednjak hipertenzija u jetru, krv se račva u sitne kanaliće koji kolaju jetrom.

Povijest jetrene ciroze portalna hipertenzija varikozne vene

Kada krv napusti jetru, istječe natrag kroz hepatične vene u opći krvotok. U portalnim krvnim žilama krvni jednjak hipertenzija mogu povećati dva čimbenika: volumen krvi koja teče kroz žile i povećani otpor krvnom protoku kroz jetru. U zapadnim zemljama, najčešći je uzrok portalne hipertenzije povećani otpor krvnom protoku izazvan cirozom.

Portalna hipertenzija vodi razvoju venskih krvnih žila zvanima kolateralne žile koje povezuju portalni sustav s općim krvotokom i na taj način zaobilaze jetru. Zbog tog zaobilaženja, tvari koje se preko jetre jednjak hipertenzija uklanjaju iz krvi mogu dospjeti u opći krvotok.

Hipertenzija iz želuca

Kolateralne žile se razvijaju na posebnim mjestima, najvažnije od kojih je jednjak hipertenzija kraj jednjaka. Tu žile postanu jednjak hipertenzija i vijugave, tj. Te nabrekle žile su krhke i katkad jako sklone krvarenju. Druge se kolateralne žile mogu razviti oko pupka i u rektumu.

Simptomi i dijagnoza Kod portalne hipertenzije često je povećana slezena.

MSD priručnik dijagnostike i terapije: Portalna hipertenzija

Tekućina može izlaziti iz jetre i proširivati trbušnu šupljinu, a ta se slobodna tekućina u trbuhu naziva ascites. Varikozne vene jednjak hipertenzija donjem kraju jednjaka i želučanoj sluznici lako krvare, katkada jako puno. Varikozne vene u rektumu mogu također krvariti, premda je to znatno rjeđe. Liječnik može obično napipati povećanu slezenu kroz trbušnu stijenku. Tekućina se u trbušnoj šupljini može otkriti uočavanjem nateknutog trbuha i slušanjem muklih zvukova za vrijeme kuckanja perkusije trbuha.

Kontraindikacije za podvezivanje

Ultrazvuk i rendgen daju znatne podatke o portalnoj hipertenziji. Ultrazvuk se može rabiti za ispitivanje krvnog protoka u portalnim krvnim žilama i može otkriti prisutnost tekućine u trbuhu. Za ispitivanje povećanih vena može se upotrijebiti i kompjutorizirana tomografija CT.

Tlak u portalnom sustavu može se neposredno mjeriti iglom kojom se prodire kroz trbušnu stijenku u jetru ili slezenu. Liječenje U cilju smanjenja opasnosti hipertenzija tomografija krvarenja iz ezofagealnih variksa, jela s dijabetesa i hipertenzije nastoji jednjak hipertenzija tlak u portalnoj veni.

Оставить комментарий

Jedan način je davanje propranolola, lijeka koji se rabi za liječenje visokog krvnog tlaka. Krvarenje iz ezofagealnih variksa je hitno stanje.

  • Umak od soje hipertenzije
  • Uzrok visokog krvnog tlaka problema s kralježnicom

Lijekovi kao što je vazopresin ili oktreotid mogu se dati intravenski da se vene koje krvare stisnu, a transfuzije krvi se daju radi nadomještanja izgubljene krvi. Endoskopsko ispitivanje se obično radi da bi se potvrdilo krvarenje iz variksa.

2 комментариев на «Bol s hipertenzijom želuca»

Vene se može začepiti gumenim trakama ili davanjem kemijskih tvari preko endoskopa. Jednjak hipertenzija se krvarenje nastavlja, preko nosa osobe i dolje u jednjak može se uvesti kateter s balonom na kraju. Napuhavanjem balona pritišću se varikozne vene i obično zaustavlja krvarenje. Ako se krvarenje nastavlja ili ponovno javi, može se kirurškim postupkom jednjak hipertenzija premosnicu zvanu šant između portalnog venskog sustava i općeg sistemskog venskog sustava.

Bol s hipertenzijom želuca

To snizuje tlak u portalnoj veni, jer je tlak u općem venskom optoku mnogo jednjak hipertenzija. Operacije šanta su obično uspješne u zaustavljanju krvarenja, ali su relativno opasne.

One također povećavaju rizik od remećenja funkcije mozga zbog zatajenja jetre jetrena encefalopatija.

Važne informacije