Minoksidil hipertenzije. Antihipertenzivi


Svi ovi lijekovi koriste se za liječenje hipertenzije, ali samo antihipertenzivi u užem smislu te riječi spadaju u minoksidil hipertenzije ATK skupinu pod nazivom "Antihipertenzivi".

Navigacijski izbornik

Stoga možemo reći da su svi antihipertenzivi antihipertenzivni lijekovi, ali nisu svi antihipertenzivni lijekovi antihipertenzivi. U tu skupinu spadaju: antiadrenergici koji djeluju centralno rezerpin, guanfacin, klonidin, metildopa i antagonisti imidazolinskih receptora poput moksonidina antiadrenergici koji djeluju na ganglije trimetafan, mekamilamin antiadrenergici koji djeluju periferno alfa-blokatori poput doksazosina, prazosina i urapidila pripravci koji djeluju na glatku muskulaturu arteriola diazoksid, hidralazin, minoksidil i natrijev nitroprusid ostali antihipertenzivi veratrum, metirozin, pargilin, ketanserin Kombiniranje antihipertenzivnih lijekova[ uredi VE uredi ] Karakteristika svih antihipertenzivnih lijekova jest da se oni vrlo često kombiniraju.

Naime, upotrebom samo jednog antihipertenzivnog lijeka teško je liječiti hipertenziju, jer krvni tlak regulira više mehanizama - autonomni živčani sustav i bubrežni sustav te reninsko-angiotenzinski sustav.

Obično, kada uporabimo jedan lijek koji djeluje preko jednog mehanizma dolazi do privremenog pada tlaka, ali se aktiviraju mehanizmi koji dovode do poništenja učinka tog lijeka. Zbog toga se u liječenju hipertenzije pribjegava razumnom kombiniranju lijekova racionalna politerapija.

Liječenje hipertenzije i odabir lijekova ovisi o više faktora. Prije svega ovisi o tome koji je uzrok hipertenzije.

  • Hipertenzija i vojska
  • Hipertenzija i sinusne bradikardije
  • MSD priručnik dijagnostike i terapije: Arterijska hipertenzija

Ako dominira povećanje sistoličkog tlaka povećan gornji tlak, a donji relativno normalan tada je jasno da do hipertenzije dolazi zbog povećanog perifernog otpora krvnih žila pa treba dati lijek za opuštanje krvnih žila. Ako je, pak, donji tlak više povišen u odnosu na gornji tada treba smanjiti ukupni volumen krvipa se radije daju diuretici.

Odabir lijeka ovisi i o bolestima od kojih pacijenti obično pate - hipertenzičari su obično starije osobe koje pate od više bolesti dijabetesangina pectorisastmahiperlipidemijareumatske bolesti i dr. U liječenju se primjenjuje minoksidil hipertenzije "stupanj po stupanj" i počinje se s nekim blagim lijekom, obično diuretikom ili beta blokatoroma ako minoksidil hipertenzije lijekovi ne pomognu dovoljno u terapiju ulazi minoksidil hipertenzije lijek antiadrenergik ili ACE inhibitora ako je potrebno može se dodati i treći lijek ATII inhibitorblokator kalcijevih kanalaorganski nitrat.

Kada će koji lijek biti kada uveden, nije nešto što se može svesti pod jednostavna pravila - kombiniranje antihipertenzivnih lijekova vrlo je komplicirano i pri tome se mora voditi računa o mogućim neželjenim interakcijama između lijekova te između lijekova i pacijentovih bolesti, kao i o naravi pacijentove hipertenzije. Stoga je pristup liječenju hipertenzije izrazito individualan i praćen velikim oprezom u kombiniranju antihipertenzivnih lijekova. Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio je preuzet s nekoć aktivnih danas ugaslih internetskih stranica Farmakologija.

Vidi Dozvola Farmakologija.

  1. Najčešća je hipertenzija kojoj se ne zna uzrok primarna, esencijalna ; hipertenzija poznata uzroka sekundarna najčešće je udružena s bubrežnim bolestima.
  2. Pokret hipertenzija