Poslijeporođajno hipertenzija.


Dakle, odluke o terapiji se moraju donositi specifično u svakom slučaju uvažavajući interese i majke i djeteta uz važno načelo: majčino mlijeko je zdravo i treba ga preferirati u odnosu na svu drugu hranu za dijete, ali opravdanu potrebu za farmakoterapijom majke treba nadrediti prednostima dojenja.

To konkretno znači, da u slučaju kada se radi o majci, koja nakon poroda postane ozbiljno depresivna, a posebno kada je i psihotična, treba je adekvatno liječiti antipsihoticima, i zbog toga prekinuti dojenje. U takovim slučajevima u obzir dolazi i elektrokonvulzivna terapija, no u nas je dostupna tek u manjem broju psihijatrijskih službi. Poslijeporođajne ili postpartalne ili puerperalne psihoze javljaju se relativno rijetko, ali ih je radi njihove težine i mogućih vrlo ozbiljnih posljedica vrlo važno dobro poznavati i poslijeporođajno hipertenzija prepoznati.

Simptomi se obično javljaju vrlo brzo nakon poroda i psihotična slika se može razviti tijekom nekoliko sati, a najčešće za dan dva, rjeđe za tjedan ili čak i 2 tjedna.

Bolesnica postaje zbunjena, somnolentna.

Trombofilija i trudnoća Anemija Arterijska hipertenzija Datum zadnje izmjene: 8. Trudnice sa srčanim bolestima imaju čak puta veću smrtnost nego zdrava trudnička populacija, podatci su koje navodi Registar o bolestima srca i trudnoći.

Obično postane poslijeporođajno hipertenzija zabrinuta, sklona teatralnosti i inzistiranju na procedurama oko djeteta. Dolazi do pojave sumanutih misli obično persekutornog karaktera i često do halucinacija, koje u sadržaju imaju novorođenče i sadržaje oko njega npr. Nepovjerljiva je. Obično je izrazito snižena potreba za spavanjem, ali može biti i po nekoliko sati somnolentna i pasivna.

Emocionalni odnos prema novorođenom djetetu može biti od izrazite brige za dijete na psihotičan način do potpunog zanemarivanja ignoriranja novorođenčeta, izrazito sniženog praga na frustracije.

Statistics

U prošlosti osobno sam susretala takve kliničke slike još početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća su se postpartalne psihoze češće manifestirale i po tipu akutnog organskog psihosindroma popraćenog često i s febrilnim stanjem.

Najčešće nema afektivnog zaravljenja, mišljenje je formalno obično uredno osim sumanutih sadržaja. Obično nema sumanutosti u odnosu na druge osobe osim novorođenčeta i njegovog oca i rijetka je ambivalencija, osoba je najčešće jasno fokusirana na realizaciju događaja koji planira izvesti posebno kada je to sasvim psihotično. Navedene karakteristike i simptomi postpartalne psihoze vrlo su važni i korisni podaci u vršenju vještačenja ubrojivosti počinitelja i omogućuju jasno razlikovanje ubrojivosti počinitelja - roditelja od ubrojivosti eventualnih pomagača u djelu.

U novijoj domaćoj pa i stranoj stručnoj literaturi rijetki su opisi postpartalnih psihoza, u starijoj stručnoj literaturi rabi se izraz laktacijske psihoze i čedomorstava, što je vrlo vjerojatno posljedica utjecaja značajnog poboljšanja stručnosti i perinatalne njege i skrbi. To međutim nije opravdanje, jer su s druge strane čedomorstva u forenzičkoj psihijatri i danas poslijeporođajno hipertenzija prisutna i opisivana.

Rizik zbog poslijeporođajne depresije kod očeva

I ovaj tekst pisan je s namjerom da preveniramo ili bar pravovremeno liječimo sve slučajeve postpartalnih psihoza i prevenciju i kurativu nadredimo forenzičkoj stvarnosti, pa će u takvoj situaciji forenzičkoj literaturi preostati samo da o infanticidu kao posljedici postpartalne psihoze piše samo kao o povijesnim činjenicama i raritetu.

Posebno je važno, da liječnici u rodilištu budu oprezni u monitoriranju psihičkog stanja majki koje su rodile dijete s malformacijama ili bilo poslijeporođajno hipertenzija oštećenjima, jer to može dovesti do naglih psihičkih dekompenzacija i suicidalnosti majke. To je dodatni razlog, da svako rodilište mora imati psihijatra i da bi psihijatrijski pregled žene u puerperiju trebao biti conditio sine qua non.

Željeli su oboje dijete i nakon što je zatrudnjela, mislila je da je "najsretnija osoba na svijetu".

Bolesti srca i trudnoća

U drugoj polovini poslijeporođajno hipertenzija dolazi do izražaja "pretjerana potreba za pažnjom" od strane supruga, koji odlazi k psihijatru po savjete, kako da se ponaša. Ona odbija otići s njim psihijatru uz "burnu reakciju da nije luda". On pokušava zadržati svoj stil ponašanja, te iako nju voli i veseli se djetetu, ne reducira svoje obaveze na poslu niti svoje hobije.

Nju to "izluđuje", počinje sumnjati da "ima drugu". Nakon nekoliko razgovora psihoterapijskog tipa on ipak "popušta" i više vremena provodi s njom, odlaze u zajedničke kupovine "stvari za dijete". Sve to obavljaju zajednički, nekoliko tjedana pred porod stanje se sasvim "popravilo, stalno su zajedno, on je odbio ići na putovanja, jer žive sami i ona ne želi sama ostajati u kući".

Rodila točno prema terminu, i ona i suprug "proživljavaju veliku sreću", po povratku iz bolnice za dijete se uz majku brine i baka po majci, a imaju i kućnu pomoćnicu tijekom prijepodneva dok suprug radi. Suprug ne registrira nikakve psihičke probleme osim što joj savjetuje da "ne brine toliko oko djeteta jer se previše iscrpljuje".

Osmog dana boravka kod kuće bolesnica se počinje žaliti suprugu da dijete već 2 dana "uopće ne kaka", traži da ih vozi liječniku, u tome uporna do te mjere da suprug odlazi k liječniku-pedijatru i dovozi ga kući da pregleda dijete.

Liječnik ne nalazi nikakovih znakova opstipacije, navodi da je dijete u redu i sugerira suprugu da pozove psihijatra.

Završni radovi | Digital Repository of the Catholic University of Croatia

Kako supruga to kategorički odbija, dolazi do sukoba između nje i supruga. Suprug, nakon što su se "pomirili", odlazi u kupovinu stvari koje je ona naručila. Po povratku kući i on primjećuje da su neke stvari "čudno razmještene po kući, poslijeporođajno hipertenzija je bila zima, svi su prozori bili otvoreni, da sve što ne valja izađe iz kuće". Tu je noć slabo spavala, on ju je u nekoliko navrata zvao da dođe leći, a ona je govorila, "da mora čuvati dijete".

  1. Rizik zbog poslijeporođajne depresije kod očeva - unknown-days.com
  2. Čakre i hipertenzija
  3. Odluke IV.
  4. Losartan liječenje hipertenzije
  5. MSD priručnik dijagnostike i terapije: Hipertenzija u trudnoći
  6. Prednosti hipertenziju tip 2

U jutro je spavala i kad je on odlazio, mislio je da je "sve u redu". Ipak je bio zabrinut, pa kada mu se nakon oko 4 sata nije javljala na telefon, hipertenzija agresija je kući.

Nju je našao kako u komi leži na podu s nožem zabodenim u prsište, a dijete "je spavalo". Pozvao je hitnu pomoć, koja ju je odvezla u bolnicu, a on je uzeo dijete "koje je spavalo" te vozio za Hitnom pomoći. Bio je izvan sebe. U bolnici su je spasili, nakon nekoliko sati je "došla sebi".

U međuvremenu je primijetio da je dijete "premirno i da je kao mrtvo blijedo", potom je osjetio da je posve hladno i "doživio šok" jer je shvatio da je dijete mrtvo. Liječnici su ustanovili, da je dijete ugušeno i oko vrata djeteta je bio čvrsto zategnut konac. Dijete je bilo odjeveno u odjelce koje je bilo pripremljeno za krštenje. Bolesnica prema anamnestičkim i heteroanamnestičkim podacima nije imala podataka o bilo kakvim psihičkim ranijim problemima. Trudnoća i porod su protekli uredno.

Literatura

Bolesnica je u bolnici prezentirala sliku postpartalne psihoze. Na terapiju antipsihoticima simptomi psihoze su se vrlo brzo povukli, bolesnica je za sam čin infanticida bila djelomično amnestična, ali je znala "da je dobila poruku da dijete treba urediti i poslati anđelima".

Nije bila religiozna. Nakon poslijeporođajno hipertenzija remisije, bolesnica je razvila kliničku sliku reaktivne depresije radi gubitka jako željenog djeteta, koja je liječena psihoterapijski uz prolongiranu terapiju antipsihoticima nove generacije, kako radi kontroliranja i depresivnih simptoma tako i poslijeporođajno hipertenzija njezine latentne suicidalnosti, koja je iščezla tek nakon višemjesečne terapije antipsihoticima.

Dileme Glavna dilema je bila dijagnostika tj. Klinička slika nam nije mnogo pomogla, jer se moglo raditi i o jednoj i o drugoj formi psihoze.

Terapijski odgovor i anamnestički podaci o početku psihoze nakon poroda više su govorili o pospartalnoj psihozi, jer shizofrenija u pravilu počinje prije tridesete godine, a bolesnica je bila značajno starija.

Preeklampsija i eklampsija nakon porođaja

Unatoč tome, u terapiji smo se odlučili za prolongiranje psihofarmakoterapije sve do isteka 18 mjeseci. U tom je periodu prestala biti depresivna. Željela je drugo dijete. Odnosi u braku su bili dobri, suprug je imao puno razumijevanja, bili su vrlo bliski. Sada, 10 godina nakon tog događaja možemo zaključiti, da se nije radilo o shizofreniji poslijeporođajno hipertenzija je bila i bez terapije oko 10 godina nakon psihotične epizode u dobrom psihičkom stanju.

Poslijeporođajno hipertenzija se dakle vrlo vjerojatno o čedomorstvu u pospartalnoj psihozi, koja nažalost nije bila pravovremeno prepoznata pa time ni liječena te su posljedice bile kobne.