Simvastatin hipertenzije, Statini u kombinaciji s tjelovježbom najbolja opcija za snižavanje povišenog kolesterola


Statini: Novije spoznaje o učinkovitosti i terapijskim indikacijama Prosinac 23, Prof.

Znate li kad je najbolje vrijeme da popijete lijek?

Josip Vincelj dr. Statini su učinkoviti lijekovi za snižavanje masnoća u krvi.

  • Fiksna kombinacija antihipertenzivnih lijekova pojednostavnjuje liječenje i poboljšava suradljivost bolesnika.
  • Znate li kad je najbolje vrijeme da popijete lijek? - tportal
  • Koji može pomoći protiv hipertenzije

U grupu statina spadaju lovastatin, pravastatin, simvastatin, atorvastatin, fluvastatin i rosuvastatin. Statini blokiraju enzim 3-hidroksimetilglutaril koenzim A reduktazu HMG-CoA i na taj način blokiraju sintezu kolesterola u jetri.

  1. Fiksne kombinacije antihipertenzivnih lijekova - unknown-days.com
  2. Bolest srca što dovodi do visokog krvnog tlaka

Dobro je poznat učinak statina u smanjenu prekomjernog stvaranja LDL kolesterola i ukupnog kolesterola i u povećavanju razine tzv. Učinkovitost statina u snižavanju kolesterola prvi put je znanstveno dokazana u velikoj europskoj studiji poznatoj pod nazivom 4S Scandinavian SimvaStatin Study.

Rezultati istraživanja objavljeni su Nakon objavljenih rezultata brojnih studija došlo se do zaključka da statini nisu samo lijekovi za liječenje hiperkolesterolemije.

How Statins Work

Statini imaju antiupalno djelovanje što je dokazano statistički značajnim snižavanjem C- simvastatin hipertenzije proteina CRP kao pokazatelja upalnog procesa. Osim toga statini poboljšavaju funkciju endotela, sprječavaju formiranje ugruška, stabiliziraju ateromski plak, smanjuju volumen plaka i na taj način dovode do regresije aterosklerotskih promjena u arterijama.

Lijekovi na recept

Rezultati novijih istraživanja pokazuju korisne učinke statina u bolesnika s arterijskom hipertenzijom i kroničnom renalnom insuficijencijom. Kod hipertoničara simvastatin hipertenzije smanjuju kardiovaskularnu smrtnost i uz antihipertenzivnu terapiju značajno poboljšavaju kontrolu krvnog tlaka. Statini se preporučuju kod bolesnika u ranoj fazi kronične bubrežne insuficijencije kao i u kasnoj fazi bolesti kada je potrebna hemodijaliza.

Sve veći broj zdravstvenih stručnjaka ističe da je točan termin uzimanja važniji nego što pacijenti misle, pogotovo kad je riječ artritisu, osteoporozi i žgaravici. Vrijeme uzimanja, naime, ima utjecaj na učinkovitost lijeka. Novo američko istraživanje objavljeno u časopisu Nature, identificiralo je kako su problemi sa srčanom aritmijom češći u jutarnjim satima. Stručnjaci vjeruju da to znači da pacijenti koji uzimaju antikoagulanse za prevenciju srčanog i moždanog udara mogu povećati učinak uzimanja tablete ako je popiju ujutro, kad se probude.

Rezultati studija pokazuju da statini nemaju koristan učinak u usporavanju progresije aortne stenoze, a jedina korist terapije je u poboljšanju hemodinamike valvule. Na kraju može se zaključiti da su statini najpropisivaniji lijekovi u svijetu i najopsežnije ispitivani lijekovi u suvremenoj medicini.

Statini u kombinaciji s tjelovježbom najbolja opcija za snižavanje povišenog kolesterola

Osim hiperlipidemije, terapijske indikacije za primjenu statina su i arterijska hipertenzija u kombinaciji s koronarnom bolešću srca ili u kombinaciji sa šećernom bolešću i kronična bubrežna bolest.

Iz Belupove ljekarne, u liječenju hiperlipidemije, arterijske hipertenzije i kronične bubrežne bolesti  može se primijeniti lijek iz skupine statina: simvastatin: PROTECTA.

Ocijenite članak Ocjena 0.