Hipertenzije, kardiomiopatija,


hipertenzije, kardiomiopatija

Diabetic cardiomyopathy. Cardiologia Croatica, 8 12 Citirano Cardiologia Croatica [Internet]. Čerkez Habek i J. Šikić, "Diabetic cardiomyopathy", Cardiologia Croatica, vol.

hipertenzije, kardiomiopatija

Dijabetičku kardiomiopatiju definiraju asimptomatske, progresivne promjene u strukturi, a potom i funkciji miokarda koje dovode do njegovog remodeliranja, a nisu vezane uz KBS, arterijsku hipertenziju ili valvularnu patologiju. Etiologija navedenih promjena je multifaktorska i posljedica je metaboličkog disbalansa koji je vezan prvenstveno uz dugotrajnu hiperglikemiju.

hipertenzije, kardiomiopatija

Nažalost, dijabetička kardiomiopatija usprkos svog značaja ostaje često neprepoznata komplikacija višegodišnjeg dijabetesa koja značajno povećava smrtnost.

Klinička slika može varirati od subkliničke ventrikularne disfunkcije, do razvijene kliničke slike srčanog zatajivanja.

Bolesnici s razvijenom dijabetičkom kardiomiopatijom imaju dva do pet puta veći rizik od srčanog zatajivanja.

hipertenzije, kardiomiopatija

Ehokardiografija je standard u otkivanju kardiomiopatije, u početnoj fazi bolesti nalazi se oštećenje dijastoličke funkcije različitog stupnja, a tek u terminalnoj fazi kardiomiopatije se verificira i smanjenje sistoličke funkcije lijeve hipertenzije.

Rjeđe se dijagnoza hipertenzije uporabom magnetske rezonance, a u istraživanjima su i novi biomarkeri koji bi olakašli dijagnostiku u asimptiomatskih bolesnika.

hipertenzije, kardiomiopatija

Liječenje dijabetičke kardiomiopatije kardiomiopatija promjene u hipertenzije stilu, bolju regulaciju glikemije, lipidnog profila i arteirjske hipertenzije uz redovitu fizičku aktivnost, a terapija srčanog zatajivanja se ne razlikuje se od bolesnika bez dijabetesa. Nažalost, strukturalne i morfološke promjene miokarda započinju kardiomiopatija u pre-dijabetičkoj fazi, stoga se očekuje da će nova istraživanja indentificirati biomarkere koji mogu detektirati asimptomatske bolesnike uz pronalazak strategije koja bi navedene promjene učinila reverzibilnima.

hipertenzije, kardiomiopatija

Ključne riječi.